042 – 36 72 75, 0703-66 49 36 info@naturglimten.se

Köket

Köket
I köket jobbar Niklas, Ulrika och Victoria (föräldraledig). Vi lagar all mat från grunden och maten serveras på buffé i barnens höjd där de kan ta själva. För oss är det viktigt att lära barnen smaka på allt samt att kroppen behöver en varierad och näringsrik kost för att må bra. Vi berättar för barnen var maten kommer ifrån och går igenom vilka råvaror vi använt. Vi använder så mycket närproducerade råvaror som vi kan, till exempel Highland Cattle från Henrik och Helen Andersson i Fjälastorp, Limousine får vi från Håkan Bengtsson i Gössarp samt gris och ungtupp från Knut och Annette Göransson i Gössarp. Vi använder en väldigt varierad matsedel och vi provar gärna nya maträtter. Det dröjer som regel minst 12 veckor innan samma maträtt serveras igen.

Maten och barnen
Vi involverar barnen mycket i maten. Vi följer med barnen ut på deras utedagar, ett par gånger per termin, och lagar mat tillsammans över öppen eld. På onsdagar är de stora barnen inne i köket (fullt utrustade med kockkläder) och hjälper till, och ser hur det går till i köket. Då går vi även igenom hygien och vad som är viktigt att tänka på när man är i köket.

Maten
Frukost
Frukost serveras mellan 07.00 till ca 07.45 och då bjuds det på hembakat bröd med pålägg, filmjölk med hemgjord müsli eller flingor. Några gånger per vecka serverar vi även gröt. Vi dricker mjölk, vatten och juice till. Ibland serverar vi en stor frukost där föräldrarna och syskon får vara med och äta (till självkostnadspris). Då serveras det nybakade bullar med olika pålägg, hemgjorda köttbullar, amerikanska pannkakor, smoothie, äggröra, kaffe och mycket mer.

Lunch
Lunch serveras i omgångar. De minsta äter 10.45 och de stora barnen kommer vid 11.15 och äter till ca 12.00. De allra minsta äter i den lilla matsalen vid deras hemvist. När barnen sitter på sina platser sjunger vi en matsång med barnen och vi berättar vad vi ska äta. Därefter går barnen fram och tar mat själva (med lite assistans) från buffén.

Mellanmål
Serveras 14.00 för Nyckelpigor och Hackspettar och 14.30 för Tranorna. Vi delar upp grupperna för att få en så lugn matstund som möjligt. Till mellanmålet serveras ett par gånger i veckan nybakat bröd, någon gång filmjölk med hemmagjord müsli eller flingor. Ibland serveras nybakade kanelbullar eller paj. För barn med vistelsetider efter 17.00 serveras frukt och efter överenskommelse även smörgås.

Specialkost
Eftersom vi gör all mat från grunden är det lätt för oss att göra specialkost så likt den andra maten som möjligt. Vegetarisk kost serveras endast till vegetarianer. Vi försöker ha en vegetarisk dag varje vecka. Specialkost får man vid uppvisande av läkarintyg men har ni några frågor eller funderingar så tveka inte att prata med oss i köket.

Matlådor, bröd och catering
Vi säljer matlådor till både föräldrar och företag. Vi bakar allt bröd (oftast surdegsbröd) själva och där blir givetvis några limpor över som vi säljer till barnens föräldrar. Vi tar även emot beställningar på catering.

 

Reportage i HD 2 oktober 2016

I köket jobbar våra förskolegastronomer, Niklas och Johan, ibland med hjälp av våra duktiga vikarier Lisl och Mona. Här doftar flera dagar i veckan nybakat bröd. All mat lagas från grunden och serveras på buffén i barnens höjd.

 

 

 

För oss är det viktigt att lära barnen att smaka på allt samt att kroppen behöver en varierad och näringsrik kost för att må bra. Vi berättar för barnen om var maten kommer ifrån. Vi källsorterar allt avfall och pratar med barnen om kretsloppstänkande.

 

 

 

Några dagar per termin följer Johan och Victoria med Tranorna (4-5 år) på utedagarna och lagar mat över öppen eld tillsammans med barnen.

 

 

 


Maten

 

Förskolan öppnar kl 6.30 och från kl 7 till 7.45 serverar vi frukostbuffé  inne på ”Lektorget”, dvs inne på Nyckelpigornas hemvist. Frukosten består av hemgjord müsli, cornflakes, filmjölk, gröt, hembakat bröd, ost och pålägg, grönsak och ibland frukt. Mjölk, vatten och juice serveras till. När de barnen ätit, får de gå från bordet och leka.

 

 

 

Lunch och mellanmål serveras för Hackspettar (3 år) och Tranor (4-5 år) i matsalen. Här dukas maten fram på buffén i barnens höjd. Victoria och Johan sjunger en matsång med barnen och berättar om vad som står på menyn. Därefter går barnen fram och tar mat själva från buffén. Efter maten dukar barnen av och hjälper till att torka av borden.

 

 

 

För Nyckelpigorna (1-2 år) serveras lunch och ”mellis” inne på deras hemvister.

 

 

 

På menyn återfinns traditionell husmanskost med touch av norrländska, skånska och sydafrikanska smaker. Vad sägs om skånsk äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon, oxstek på norrländskt viss med ugnsbakad potatis och god gräddsås, grillad kyckling med citron- och timjansås eller hemgjord fish ’n chips på färsk fisk a la sydafrikansk style?

 

 

 

Till mellanmål serveras två till tre gånger i veckan nybakat bröd med gott pålägg och grönsaker. Någon dag i veckan serveras fil med hemgjord müsli och/eller med bär och frukt, ibland serveras gröt eller nygräddade pannkakor. Ibland lyxar vi till det och bjuder på nybakade kanelbullar eller hemgjord paj.

 

 

 

För barn med vistelsetider efter kl 17.00 serveras frukt och efter överenskommelse även smörgås.

 

 

 

Vi satsar på att köpa svenskt och närproducerat. Vi serverar mycket frukt, t.ex svenska äpplen och ekologiska bananer, och grönsaker samt använder standardmjölk, grädde och smör, men minskar på salt och socker. Färsk fisk köps in en gång i veckan. Fläskkött och ungtupp köps in från Knut och Annette Göransson i Gössarp. Oxkött av sorten Limousin köps in från Bengtssons i Gössarp och oxkött av sorten Highland Cattle köps in från Henrik och Helen Andersson i Fjälastorp.

 

 

Veckans matsedel

Exempel på matsedel:

 

Måndag:
Spagetti och köttfärssås, riven ost, bönsallad med tomat och rödlök
Veg: Spagetti med tomat och grönsakssås, riven ost, bönsallad med tomat och rödlök

Tisdag:
Hemgjord laxburgare med egen pommes, gröna ärtor, tomat, citron
Veg: Hemgjord majsburgare med egen pommes, gröna ärtor, tomat, citron

Onsdag:
Ungtupp från Gössarp med skysås, rödkål, brysselkål, kokt potatis, gelé
Veg: Quornfilé med skysås, rödkål, brysselkål, kokt potatis, gelé

Torsdag:
Pannkaksrulle på köttfärs med råkostsallad
Veg: Vegetarisk pannkaksrulle med råkostsallad

Fredag:
Fisk- och räksoppa, creme fraiche, nybakat bröd
Veg: Grönärtsoppa med creme fraiche, nybakat bröd

Med reservation för eventuella ändringar.

Till maten serveras alltid standardmjölk och vatten.
Smaklig spis!

Vegetariskt alternativ serveras endast till vegetarianer. Efter uppvisande av läkarintyg serverar vi special- och minuskoster. Specialkosterna tillagas så likt originalet det är möjligt beroende på allergin.

Vi gör upp matsedlarna efter säsong och önskemål från barnen och personal.

Matlådor och nybakat bröd
För er som önskar finns möjlighet att beställa matlådor samt köpa hem nybakat bröd och bullar. . Man kan även beställa tårtor och kakor. Detta är en service vi har börjat med efter önskemål från våra föräldrar.

Specialkost
Om ditt barn utvecklar eller har allergi, är överkänslig eller på annat sätt behöver specialkost, är ni välkomna till oss i köket för diskussion. Vi kan även hjälpa till att tipsa om specialmat och ersättningsprodukter.

Det är vår uppgift och vilja i köket att laga god och säker mat till alla barn på förskolan oavsett om barnet behöver specialkost eller inte.

Reportage i HD
2 oktober 2016

NaturGlimten Förskola
En fristående förskola i Farhult, i Höganäs kommun.

 

Tel: 042 – 36 72 75
Mobil: 0703-66 49 36