042 – 36 72 75, 0703-66 49 36 info@naturglimten.se

Köket

Köket

I köket jobbar Niklas och Victoria. Vi lagar all mat från grunden och maten serveras på buffé i barnens höjd där de kan ta själva. För oss är det viktigt att lära barnen smaka på allt samt att kroppen behöver en varierad och näringsrik kost för att må bra. Vi berättar för barnen var maten kommer ifrån och går igenom vilka råvaror vi använt. Vi använder så mycket närproducerade råvaror som vi kan, till exempel Highland Cattle från Henrik och Helen Andersson i Fjälastorp, Limousine får vi från Håkan Bengtsson i Gössarp samt gris och ungtupp från Knut och Annette Göransson i Gössarp. Vi använder en väldigt varierad matsedel och vi provar gärna nya maträtter. Det dröjer som regel minst 12 veckor innan samma maträtt serveras igen.

Maten och barnen

Vi involverar barnen mycket i maten. Vi följer med barnen ut på deras utedagar, ett par gånger per termin, och lagar mat tillsammans över öppen eld. De stora barnen får delta i matlagningen inne i köket (fullt utrustade med kockkläder). Då går vi även igenom hygien och vad som är viktigt att tänka på när man är i köket.

Maten

Frukost

Frukost serveras mellan 07.00 till ca 07.45 och då bjuds det på hembakat bröd med pålägg, filmjölk med hemgjord müsli eller flingor. Några gånger per vecka serverar vi även gröt. Vi dricker mjölk, vatten och juice till. Ibland serverar vi en stor frukost där föräldrarna och syskon får vara med och äta (till självkostnadspris). Då serveras det nybakade bullar med olika pålägg, hemgjorda köttbullar, amerikanska pannkakor, smoothie, äggröra, kaffe och mycket mer.

Lunch

Lunch serveras i omgångar, mellan 10.30 och 11.30. De allra yngsta äter i den lilla matsalen vid deras hemvist. När barnen sitter på sina platser sjunger vi en matsång med dem och vi berättar vad vi ska äta. Därefter går barnen fram och tar mat själva (med lite assistans) från buffén.

Mellanmål

Serveras 14.00 för Larver, Myror och Humlor och 14.30 för Ormar och Ugglor. Vi delar upp grupperna för att få en så lugn matstund som möjligt. Till mellanmålet serveras ett par gånger i veckan nybakat bröd, någon gång filmjölk med hemmagjord müsli eller flingor. Ibland serveras nybakade kanelbullar eller paj. För barn med vistelsetider efter 17.00 serveras frukt och efter överenskommelse även smörgås.

Specialkost

Eftersom vi gör all mat från grunden är det lätt för oss att göra specialkost så likt den andra maten som möjligt. Vegetarisk kost serveras endast till vegetarianer. Vi försöker ha en vegetarisk dag varje vecka. Specialkost får man vid uppvisande av läkarintyg men har ni några frågor eller funderingar så tveka inte att prata med oss i köket.

Matlådor, bröd och catering

Vi säljer matlådor till både föräldrar och företag. Vi bakar allt bröd (oftast surdegsbröd) själva och där blir givetvis några limpor över som vi säljer till barnens föräldrar. Vi tar även emot beställningar på catering.

 

Reportage i HD 2 oktober 2016

Köket

I köket jobbar Niklas och Victoria. Vi lagar all mat från grunden och maten serveras på buffé i barnens höjd där de kan ta själva. För oss är det viktigt att lära barnen smaka på allt samt att kroppen behöver en varierad och näringsrik kost för att må bra. Vi berättar för barnen var maten kommer ifrån och går igenom vilka råvaror vi använt. Vi använder så mycket närproducerade råvaror som vi kan, till exempel Highland Cattle från Henrik och Helen Andersson i Fjälastorp, Limousine får vi från Håkan Bengtsson i Gössarp samt gris och ungtupp från Knut och Annette Göransson i Gössarp. Vi använder en väldigt varierad matsedel och vi provar gärna nya maträtter. Det dröjer som regel minst 12 veckor innan samma maträtt serveras igen.

Maten och barnen

Vi involverar barnen mycket i maten. Vi följer med barnen ut på deras utedagar, ett par gånger per termin, och lagar mat tillsammans över öppen eld. De stora barnen får delta i matlagningen inne i köket (fullt utrustade med kockkläder). Då går vi även igenom hygien och vad som är viktigt att tänka på när man är i köket.

Maten

Frukost

Frukost serveras mellan 07.00 till ca 07.45 och då bjuds det på hembakat bröd med pålägg, filmjölk med hemgjord müsli eller flingor. Några gånger per vecka serverar vi även gröt. Vi dricker mjölk, vatten och juice till. Ibland serverar vi en stor frukost där föräldrarna och syskon får vara med och äta (till självkostnadspris). Då serveras det nybakade bullar med olika pålägg, hemgjorda köttbullar, amerikanska pannkakor, smoothie, äggröra, kaffe och mycket mer.

Lunch

Lunch serveras i omgångar, mellan 10.30 och 11.30. De allra yngsta äter i den lilla matsalen vid deras hemvist. När barnen sitter på sina platser sjunger vi en matsång med barnen och vi berättar vad vi ska äta. Därefter går barnen fram och tar mat själva (med lite assistans) från buffén.

Mellanmål

Serveras 14.00 för Larver, Myror och Humlor och 14.30 för Ormar och Ugglor. Vi delar upp grupperna för att få en så lugn matstund som möjligt. Till mellanmålet serveras ett par gånger i veckan nybakat bröd, någon gång filmjölk med hemmagjord müsli eller flingor. Ibland serveras nybakade kanelbullar eller paj. För barn med vistelsetider efter 17.00 serveras frukt och efter överenskommelse även smörgås.

Specialkost

Eftersom vi gör all mat från grunden är det lätt för oss att göra specialkost så likt den andra maten som möjligt. Vegetarisk kost serveras endast till vegetarianer. Vi försöker ha en vegetarisk dag varje vecka. Specialkost får man vid uppvisande av läkarintyg men har ni några frågor eller funderingar så tveka inte att prata med oss i köket.

Matlådor, bröd och catering

Vi säljer matlådor till både föräldrar och företag. Vi bakar allt bröd (oftast surdegsbröd) själva och där blir givetvis några limpor över som vi säljer till barnens föräldrar. Vi tar även emot beställningar på catering.

 

Reportage i HD
2 oktober 2016

NaturGlimten Förskola
En fristående förskola i Farhult, i Höganäs kommun.

 

Tel: 042 – 36 72 75
Mobil: 0703-66 49 36